Mens Den Grønne Fond eksisterede, var et af de store projekter, som blev støttet af fonden, det uafhængige informationscenter Grøn Information. Da fonden blev skåret væk af VK-regeringen, var der stor spænding om, hvor vidt Grøn Information kunne overleve. Det så lovende ud, da miljøminister Hans Christian Schmidt (V), 23. august 2002 udtalte:
“…jeg er indstillet på at yde økonomisk støtte til en fortsættelse af Grøn Informations aktiviteter. Jeg tror på, at institutionen kan bidrage på dette felt med let tilgængelig og handlingsorienteret information til forbrugerne om miljø og sundhed...Derfor vil den økonomiske støtte blive givet som et basistilskud for en 3-årig periode. Tilskuddet vil have størrelse, der sikrer en videreførelse af mange af de hidtidige aktiviteter”.
Men det skulle vise sig at blive anderledes. For ministerens tilsagn om en fortsættelse af Grøn Information blev senere fulgt op af, at han bl.a. selv fremover skulle udpege formanden og hvilke organisationer, der fremover skulle stå bag informationscenteret.
Farvel til Grøn Information Grøn Information var stiftet af Danmarks Naturfredningsforening (DN), Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS), Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Forbrugerrådet og Friluftsrådet og var et uafhængigt informationscenter om miljø og forbrug med det formål at øge forbrugernes viden og handlemuligheder for at deltage i løsningen af miljøproblemerne.
D. 26. september 2003 holdt bestyrelsen for Grøn Information sit sidste og opløsende møde. Det var præcist ni måneder og 26 dage efter, at de vitale dele i Grøn Information, medarbejderne, hjemmesiden og databasen, var blevet adopteret af det nye informationscenter.
På Grøn Informations sidste bestyrelsesmøde ønskede man at markere tydeligt, at det nye informationscenter ikke er Grøn Information. I en pressemeddelelse var afskedsordene: “Siden 1993 har Grøn Information stået for uafhængig og kritisk miljøinformation til de danske forbrugere. I de ni år Grøn Information har givet uafhængig og kritisk information til de danske forbrugere, har Grøn Information ikke kun informeret om miljøproblemer ved produkter som sminke, solcremer, læbestifter og badeudstyr, men også altid anbefalet de gode alternativer”.
Folkeoplysningen fravalgt Miljøministeren inviterede ikke Dansk Folkeoplysnings Samråd med i bestyrelsen for det nye informationscenter, selvom DFS havde tilbudt sig i den nye konstruktion under de nye givne retningslinjer (DN og DUF trak sig). I forbindelse med den endelige lukning af Grøn Information har DFS beklaget dette til ministeren i et brev, bl.a. med ordene:
“Vi må konstatere, at du åbenbart ikke mener, at folkeoplysningen fremover bør spille en rolle i oplysningsarbejdet om miljø og sundhed. Det, mener vi, er en fejlvurdering. Sammenhængen mellem folkeoplysningen og viden om miljø, forbrug og sundhed er oplagt. Det er områder, som folkeoplysningen føler sig stærkt forpligtet på. Samtidigt har vi forudsætningerne for at kunne forankre sagen folkeligt. Grøn Information var en uafhængig institution, oprettet på initiativ nedefra – og med et klart fokus på forbruger- og samfundsinteresser. Det nye center har karakter af et ministerielt udpeget organ, hvor erhvervsinteresser er vægtet med 50 procent. Vi mener, der er behov for uafhængig information om miljø og sundhed, der ikke er underlagt erhvervsinteresser.”
Hele brevet til ministeren kan læses på www.dfs.dk/1496, hvor den sidste omfangsrige årsberetning for Grøn Information også kan downloades.
Velkommen til Miljø & Sundhed Officielt blev Informationscenteret for Miljø & Sundhed (IMS) åbnet d. 24. september 2003. IMS blev lanceret af miljøministeren i forbindelse med offentliggørelsen af regeringens strategi for miljø og sundhed den 21. januar 2003. Centeret støttes med midler fra Miljøstyrelsens renere teknologipulje med en samlet bevilling på 7.5 mio. kr. over tre år (2003-2005). Bestyrelsen i det nye center har repræsentanter fra: Astma- og Allergiforbundet, Apotekerforeningen, Forbrugerrådet, Friluftsrådet, Dansk Industri, Landbrugsrådet, Kræftens Bekæmpelse og Dansk Handel og Service. Suzanne Aaholm, kommunaldirektør i Køge, er ud-nævnt til formand.
Informationscenteret har overtaget Grøn Informations database samt driften af hjemmesiden, som har skiftet navn fra greeninfo.dk til miljoeogsundhed.dk. Ligeledes har man overtaget nyhedsbrevet, som hver uge orienterer om de seneste miljønyheder fra ind- og udland. Nyhedsbrevet er relanceret i september 2003 under navnet ‘Nyhedsbrevet Sundt Miljø’. Telefonnummeret er bevaret uændret for at servicere de forbrugere, der tidligere har henvendt sig til Grøn Information med spørgsmål.
Det overordnede formål med centeret er at give forbrugerne balanceret, nuanceret information om sundhed og miljø og eventuelle risici i forbindelse med forbrug, således at de kan træffe bedre og mere oplyste, handlingsorienterede valg og tage et medansvar for miljøet og sundheden. På hjemmesiden under ‘Om Miljø & Sundhed’ findes meget mere om centerets formål og profil. I øjeblikket kører centeret et tema om mobiltelefoner.
Grøn referencegruppe IMS har besluttet, at der etableres en grøn referencegruppe i løbet af efteråret 2003, som et dialogforum mellem IMS og de grønne organisationer. Formålet med den grønne referencegruppe er at sikre en gensidig udveksling af information og idéer mellem informationscenteret og de grønne organisationer. Den grønne referencegruppe er i princippet åben for alle grønne organisationer, der ønsker at være med.
IMS, Fiolstræde 17, 1017 København K Tlf.: 33 13 66 88 www.miljoeogsundhed.dk
Findes i kategorien: debat
Under emneord:
Miljø,
Sundhed / helse,
Information / Rådgivning,
Husholdning (Grøn livsstil),
Politik,
|