Af Inger Hager, journalist
OLLERUP: Menneskerettigheder skal ind i den danske Grundlov. Sådan har en del af debatten lydt her op til 50-året for den seneste grundlovsændring.
Men hvis miljø og natur skal indskrives i Grundloven handler det om det modsatte, nemlig om menneskers pligt og ansvar. Grundloven handler om vores ukrænkelige rettigheder, men der er ikke et ord om natur og miljø i grundloven, og slet ikke om, at naturen er ukrænkelig.
Det var et af de store temaer på grundlovsdebatmødet om bæredygtighed og grundloven, arrangeret af Øko-net på Den Frie Lærerskole. Knap 20 mennesker deltog inklusive arrangører og oplægsholdere, heraf kun to par studerende fra Lærerskolen.
Ejendomsret forpligter
Forfatteren og debattøren Mikael Witte, der er medlem af Folketingets styregruppe om revidering af Grundloven, tog fat på ejendomsretten.
- Ejendomsretten, der også er en menneskeret, er ukrænkelig. Og det skal den også være som grundlag for det civile samfund. Hvis vi fjerner den, får et vi røverisk samfund eller et kontrolsamfund, der nærmer sig en diktatorstat. Men det er helt afgørende, at ejendomsretten også skal forpligte, understregede han.
- Vi forbruger som gale, og vi smider væk som aldrig før. Det er faktisk et resultat af vores Grundlov, fordi den åbner for den frie konkurrence, sagde Mikael Witte.
Han har både skrevet en kommenteret udgave af Grundloven og et forslag til en ny Grundlov.
- Ejendomsretten skal forpligte til at stræbe efter et ligevægtssamfund.
Vi er nødt til at gøre op med vækstprincippet. Vi skal gribe i egen barm og have mod til at sige: Nok er nok, lød opfordringen fra Mikael Witte.
Gammeldags udvikling
John Holten-Andersen, tidligere sekretariatschef i Naturrådet,
understregede, at naturen betragtes som en ressource, der er til for menneskers skyld og ikke noget i sig selv.
- Brundtland-rapporten taler om en bæredygtig udvikling. Men
udviklingstænkning er gammeldags, fordi udvikling også betyder økonomisk vækst, sagde han og kom med tal for væksten i det danske samfund, for eksempel at arealet til boliger og erhverv på 30 år er fem-doblet, og antallet af slagtede svin er også femdoblet, nemlig fra fem mio. til 25 mio. om året i dag.
- Alt det, der kan omsættes i penge, vokser fortsat. Men det, som vi ikke kan sætte en pris på, de såkaldte gratis glæder som natur, luft og vand, er netop kendetegnet ved, at det ikke kan skabe omsætning, og derfor er det gået tilbage, og det bliver ved, understregede John Holten Andersen.
Debat via nettet
Cand.agro. Anne Mette de Visser, Øko-net, og John Nordbo, koordinator i 92-Gruppen, kom også med indlæg. Mødets arrangører, Lars Myrthu-Nielsen, og Anne Mette de Visser, Øko-net, konkluderede ved mødets slutning:
- Vi håber, at der er mange, der har lyst til at tage debatten op. Et resumé af de oplysende og spændende indlæg kommer ud til en større kreds på nettet.Det sker på Øko-nets portal www.bæredygtigudvikling.nu. Men der kommer også en papirudgave som indstik i næste nummer af Nyhedsbladet Øko-net.
Findes i kategorien: nyhed
Under emneord:
Bæredygtig udvikling,
Politik,
|