Øko-info er Danmarks økologiske portal, med alt om økologi, miljø og bæredygtig udvikling.

Guide til det grønne Danmark - vejen til økologisk information!


Forside | Om Øko-info | Søgetips | For annoncører | Kom med i De Grønne Sider


Søg i ... efter ordet
  AKTUEL SØGNING
Specifik artikel.
  VIS ARTIKLER
I kategorien...

(og) under emnet...

(og) med teksten...

Mine sider

Grønne organisationer - NGO'ere som offentlige - og private personer kan oprette og præsentere sig selv i databasen


Artiklen kan udskrives alene

 

 


Pressemeddelelse: Miljø og natur i grundloven   
- skal bevarelse af naturgrundlaget og et rent miljø være grundlovsbestemte rettigheder og pligter?
 
Tilbage til oversigt

 

Det er hovedspørgsmålet ved et debatmøde som Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis afholder grundlovsdag torsdag d. 5. juni 2003 kl. 13-18 på Den frie Lærerskole i Ollerup, Sydfyn.



Et grundlovsdebatmøde, som det, er aktuelt fordi, Folketinget i januar 2001 vedtog, at vi skulle have en folkelig debat om modernisering af den danske grundlov. Bl.a. skal det, ifølge Folketingets daværende formand Ivar Hansen, diskuteres, om der er kommet helt nye aspekter ind i vores samfund i forhold til for 50 år siden, da grundloven sidst blev revideret. Et sådan nyt aspekt må visionen og målet om, at samfundsudviklingen skal være globalt bæredygtig, i allerhøjest grad siges at være.



Grundloven er grundlaget for vores retssamfund og folkestyre – det fundament, som man kan bygge de almindelige love oven på. Den udtrykker holdninger og værdier, som er fundamentale for det danske samfund – og den er også et symbol på den samfundskontrakt, vi har indgået om at garantere folkestyre – også for fremtidige generationer. Bl.a. derfor er det oplagt at bæredygtighed – som både ret og pligt til bevarelse af vores naturgrundlag, også for fremtidige generationer – må indskrives i grundloven; som en af vores tids grundlæggende værdier, et grundlæggende princip på linje med det demokratiske princip, og et princip, der omfatter såvel den enkelte borger og den enkelte virksomhed som myndigheder og regering.



I de fleste moderne grundlove (forfatninger) er bæredygtighed faktisk indskrevet som en del af de grundlæggende værdier. Fx fik Norge og Finland i løbet af 1990’erne indført grundlovsbestemmelser om bæredygtig udvikling. Den danske grundlov blev til i 1849 – og er siden blevet revideret tre gange – sidst i 1953. Den blev til som del af et forholdsvis fredeligt oprør mod den enevældige danske stat og monark. Det handlede først og fremmest om indførelse af folkestyre, frihedsrettigheder og demokratiske principper. Grundlovens fædre tænkte på mennesket og først og fremmest på beskyttelse af den enkelte borger over for statsmagten – ikke på naturen eller miljøet som fælles naturgrundlag og ressourcer, der kunne ødelægges eller nedslides.



På debatmødet er der oplæg til debat om følgende temaer af:


Mikael Witte, forfatter: Grundlovens bidrag til et humant ligevægtssamfund.


John Holten-Andersen, tidl. sekretariatschef i Naturrådet (www.naturraadet.com): Grundlovens fædre tænkte på mennesket - ikke på naturen


John Nordbo, koordinator for 92-gruppen (www.92grp.dk):
EU - en genvej til grundlovsbestemmelser om bæredygtig udvikling?


Anne Mette de Visser, cand.agro / Øko-net:
Baggrunden for DanmarksDeklarationens (www.DanmarksDeklarationen.dk) anbefaling om indskrivning af bæredygtighed i grundloven.



Se programmet på www.BæredygtigUdvikling.nu


Der er fri éntre til mødet, der er støttet af Grundlovspuljen og Den Grønne Fond.


Yderligere oplysninger:

Henvendelse vedr. grundlovsdebatmødet rettes til sekretariatsleder Lars Myrthu-Nielsen på tlf. 62 24 43 24 eller 40 73 43 24 / e-mail: lmn@eco-net.dk

 

Andre oplysninger
Findes i kategorien: pressemeddelelse
Under emneord: Bæredygtig udvikling, Politik,


Fakta


Forfatter
Øko-net

Sprog
Dansk

Udgiver
Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis
Svendborgvej 9, Ollerup
5762 Vester Skerninge
Tlf. 62 24 43 24

Udgivelsesår
26. maj 2003

Udgivers mail
eco-net@eco-net.dk

Udgivers WWW
www.eco-net.dk