Øko-info er Danmarks økologiske portal, med alt om økologi, miljø og bæredygtig udvikling.

Guide til det grønne Danmark - vejen til økologisk information!


Forside | Om Øko-info | Søgetips | For annoncører | Kom med i De Grønne Sider


Søg i ... efter ordet
  AKTUEL SØGNING
Specifik artikel.
  VIS ARTIKLER
I kategorien...

(og) under emnet...

(og) med teksten...

Mine sider

Grønne organisationer - NGO'ere som offentlige - og private personer kan oprette og præsentere sig selv i databasen


Artiklen kan udskrives alene

 

 


At få bæredygtighedsbegrebet under huden   
 
Tilbage til oversigt

 

Bæredygtig udvikling handler om en miljømæssig og social retfærdig fremtid – din, vores og deres fremtid. Tager du stilling og handler, påvirker du udviklingen. Gør du ikke, påvirker du den også!
- fra folderen om www.BæredygtigUdvikling.nu

Vi er vant til straks at tænke grønt, når vi taler om bæredygtig udvikling. Det oser nærmest af tanker om miljø og økologi i vores bevidsthed, når vi hører ordet bæredygtighed. Men begrebet er meget bredere, og som bekendt for mange blev det lanceret i 1987 af Brundtland-kommissionen i rapporten, Vor Fælles Fremtid, om miljø og udvikling. Deri definerede kommissionen begrebet som:

En bæredygtig udvikling kræver at man dækker alle menneskers grundlæggende behov og giver alle mulighed for at se de kan tilfredsstille deres forhåbninger om et bedre liv. … Behovsopfattelsen er socialt og kulturelt bestemt, og en bæredygtig udvikling kræver at man støtter værdier som fremmer en forbrugsstandard som ligger inden for grænserne af hvad der er økologisk muligt, og som alle med rimelighed kan gøre sig forhåbning om. … Fundamentalt set er bæredygtig udvikling en ændringsproces hvorunder udnyttelsen af ressourcerne, styringen af investeringer, den teknologiske udvikling og ændringerne i institutionerne alle er i balance med hinanden og øger både de nuværende og de fremtidige muligheder for at opfylde menneskehedens behov og forhåbninger.


Det handler altså om samspillet mellem især fire områder: det miljømæssige, det økonomiske, det uddannelsesmæssige (demokratiske) og den sociale retfærdighed.


ALMEN VIDEN FRA BARNSBEN
Det giver ingen mening at tale om nødvendigheden af et rent miljø (natur og sundhed for menneskene), hvis der ikke samtidig er en økonomisk stabilitet i samfundet, eller hvis der samtidig i samfundet foregår en marginalisering og udstødning af bestemte grupper. En udstødning, der i sin yderste konsekvens ødelægger alle sociale netværk og forhindrer nogen som helst vidensoverlevering generationer/mennesker imellem eller muligheden for at skabe demokratiske rum som vækstlag for en bæredygtig udvikling. Man ser det tydeligst i udviklingslandene med deres store økonomiske problemer og direkte fattigdomsproblemer. Her giver det ikke mening at tale om at skabe et rent miljø, før der også er en økonomisk og social stabilitet i samfundet.


For at få denne brede forståelse og fortolkning af begrebet bæredygtighed ind under huden er der fortsat et stort behov for debat, oplysning og projekter, der anskueliggør sammenhængene. Det burde være en naturlig og central del af den almene lærdom i uddannelsessystemet, helt fra de små klasser. Og måske derfor har FN også udnævnt et tiår for uddannelse for bæredygtig udvikling med start d. 1. januar 2005. Det bliver en store opgave og udfordring at udnytte dette tiår, hvilket betyder, at vi allerede nu skal i gang med forberedelserne for at være helt køreklare om mindre end to år. Opgaven råber på nytænkning, samarbejde på tværs af sektorerne og projekter med udgangspunkt i reel handling.


BRED FORBEREDELSESINDSATS
Øko-net vil i den forbindelse foreslå, at der fra Folketingets side nedsættes et særskilt og bredt sammensat udvalg, rækkende fra miljø-, undervisnings- og socialområdet til det økonomiske og finansielle område, der på Danmarks vegne kan forberede denne proces.


Men også ude på skolerne/institutionerne og i landets virksomheder og organisationer mv. kan man allerede nu begynde af forberede dette tiår – for i et samfund, hvor uddannelse er et bærende råmateriale, bør vi også være blandt verdens foregangslande på dette område og for det tiår for ‘uddannelse for bæredygtig udvikling’, FN kort før julen 2002 besluttede – et tiår, der er en af de direkte opfølgninger på Verdenstopmødet om Bæredygtig Udvikling i Johannesburg august/september 2002.

 

Andre oplysninger
Findes i kategorien: nyhed
Under emneord: Bæredygtig udvikling,


Fakta


Forfatter
Lars Mythu-Nielsen

Sprog
Dansk

Udgiver
Øko-net

Udgivelsesår
Nyhedsbladet Øko-net - Marts 2002

Udgivers mail
eco-net@eco-net.dk

Udgivers WWW
www.eco-net.dk


Vores fælles fremtid
Brundtland Kommisionens rapport om miljø og udvikling