Øko-info er Danmarks økologiske portal, med alt om økologi, miljø og bæredygtig udvikling.

Guide til det grønne Danmark - vejen til økologisk information!


Forside | Om Øko-info | Søgetips | For annoncører | Kom med i De Grønne Sider


Søg i ... efter ordet
  AKTUEL SØGNING
Specifik artikel.
  VIS ARTIKLER
I kategorien...

(og) under emnet...

(og) med teksten...

Mine sider

Grønne organisationer - NGO'ere som offentlige - og private personer kan oprette og præsentere sig selv i databasen


Artiklen kan udskrives alene

 

 


Afgørelsen fra UVVU om videnskabelig uredelighed   
- en kommentar af Bjørn Lomborg
 
Tilbage til oversigt

 

I begyndelsen af sidste år blev der klaget fra flere sider til Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) over min bog, ”The Skeptical Environmentalist.

” Jeg har naturligvis set frem til at kunne blive renset for disse beskyldninger om videnskabelig uredelighed, og derfor har jeg også indsendt mine kommentarer til en lang række af de direkte påstande fra klagerne.

Desværre har UVVU i dag truffet deres afgørelse uden at forholde sig til ét eneste af klagernes kritikpunkter. Mere generelt har man vurderet, at ”det er imidlertid ikke UVVU's opgave at tage stilling til, hvem der har ret i et fagligt stridsspørgsmål.” Dette finder jeg uforklarligt, for det betyder, at vi stadig ikke har fået en afgørelse på en lang række af de offentligt fremsatte beskyldninger. Derfor står det stadig tilbage at jeg finder klagernes påstande grundløse.

Hovedkonklusionen lyder at min bog findes ”at være i klar strid med normerne for god videnskabelig skik”, fordi den har været systematisk ensidig i valget af data og argumentation. Men fordi UVVU har undladt at tage stilling til faglige stridsspørgsmål fremstår denne konklusion fuldstændig ubegrundet. UVVU anfører ikke et eneste konkret punkt, hvor de viser, at jeg ensidigt har valgt data eller argumentation. Derfor står jeg fuldstændig uforstående overfor denne afgørelse. Konkret svarer det til at anklage mig, uden at fortælle hvori brøden består.

UVVU refererer derimod 4 forskeres kritik af min bog i Scientific American. Dette er en et år gammel diskussion, som jeg også har deltaget i og skrevet et 34 siders modskrift til (kan læses på www.greenspirit.com/lomborg/ScientificAmericanBjornLomborgAnswer.pdf) men på trods af at UVVU har modtaget en kopi af dette, anfører de ingen af mine modargumenter. Faktisk gentager UVVU Scientific American argumenterne over næsten 6 sider men tildeler kun mine indvendinger 1½ linie. Dette forekommer overordentligt ensidigt. Samtidig og fordi UVVU har undladt at tage stilling til de faglige stridsspørgsmål forekommer der ingen vurdering af rimeligheden af Scientific American argumenterne.

Da jeg først læste UVVUs konklusion var jeg både overrasket og fandt den ubehagelig. Men ved at læse hele afgørelsen finder jeg, at den snarere fremstår



  • Uforklarlig ved at undlade at forholde sig til klagernes kritikpunkter

  • Udokumenteret ved at kende bogen systematisk ensidig selvom dette ikke et eneste sted dokumenteres

  • Ensidig, ved kun som et partsindlæg at referere en side af den meget omfattende diskussion, der har været omkring min bog

 

Andre oplysninger
Findes i kategorien: pressemeddelelse
Under emneord: Bæredygtig udvikling,


Fakta


Forfatter
Bjørn Lomborg

Sprog
Dansk

Udgiver
Institut for Miljøvurdering
Linnésgade 18
1361 København K
Tlf. 72 26 58 00

Udgivelsesår
01-07-2003

Udgivers mail
imv@imv.dk

Udgivers WWW
www.imv.dk