Øko-info er Danmarks økologiske portal, med alt om økologi, miljø og bæredygtig udvikling.

Guide til det grønne Danmark - vejen til økologisk information!


Forside | Om Øko-info | Søgetips | For annoncører | Kom med i De Grønne Sider


Søg i ... efter ordet
  AKTUEL SØGNING
Specifik artikel.
  VIS ARTIKLER
I kategorien...

(og) under emnet...

(og) med teksten...

Mine sider

Grønne organisationer - NGO'ere som offentlige - og private personer kan oprette og præsentere sig selv i databasen


Artiklen kan udskrives alene

 

 


Hvad skal der ske på Verdenstopmødet   
 
Tilbage til oversigt

 

DEN OFFICIELLE DEL: "World Summit on Sustainable Development" afholdes i Johannesburg i Sydafrika.


Det officielle topmøde indledes d. 26. august i Sandton Conference Centre, og det ser ud til, at lidt over 100 af verdens stats- og regeringschefer deltager (måske flere end de 108, der deltog i Rio i 1992).
Det officielle program indeholder tematiske, såkaldte plenarmøder/debatter, fx om landbrug, hvor der fremlægges rapport om emnet, og eksperter vil derefter fremlægge og diskutere synspunkter.
Herefter gives ordet frit til salen.


Parallelt hermed vil der sandsynligvis foregå uformelle forhandlinger, der vil koncentre sig om færdiggørelsen af arbejdsprogrammet "Plan of implementation".
Der er desuden planlagt fire "round-tables" med hver 50 statsrepræsentanter og ca. 20 deltagere fra IGO'ere (Mellemstatslige organisationer) og civilsamfund - men kun stats- og regeringschefer vil få lov at tale.
Den danske statsminister er foreløbig programsat til at tale om formiddagen d. 2. september.


Endelig afholdes d. 4. september en "Multistakeholder Event", hvor hver af de ni såkaldte "Major Groups" (interessegrupper som miljø- og udviklingsorganisationer, kvinder, oprindelige folk, erhvervslivet osv.) vil få to taletider.

Den danske 92-gruppe er en af de tre organisationer, der skal facilitere (fremme/assistere) forberedelse af NGO'ernes (Non Governmental Organisations) indlæg. Efter denne Multistakeholder Event følger vedtagelserne. SIDEEVENTS: Uden for det officielle program foregår der en række "sideevents" i Sandton i frokostpausen og om aftenen, arrangeret af NGO'ere, IGO'ere og stater.
Det kan være præsentation af bøger og rapporter, temamøder om fx miljø og menneskerettigheder el. lign.


Dertil er der en tredje type møder, hvor særligt NGO'erne organiserer sig i forskellige undergrupper eller "caucuses" - fx tematisk (Corporate Accountability, Freshwater, Education m.v.) eller geografisk (EU, Nordic NGO's, Latin Amerika m.v.).


PARALLELLE KONFERENCER: Ved siden af det officielle topmøde foregår der en række parallelle fora, hvoraf flere starter før det officielle topmøde. Det største er NGO'ernes "Global Peoples Forum", som åbnes d. 23. august og foregår i Soweto i Nasrec Exibition Centre. Herudover arrangerer andre grupper parallelle konferencer rundt om i Johannesburg, fx oprindelige folk, fagbevægelsen, erhvervslivet, videnskabsfolk, lokale myndigheder, Landless People m.v.


DE FORVENTEDE RESULTATER AF TOPMØDET ER:


1. En politisk erklæring De deltagende stats- og regeringschefer forventes at vedtage en politisk erklæring. Et udkast fra formanden for forberedelsesprocessen blev offentliggjort i starten af juli. Det er kort (2 sider) og ifølge 92-gruppen blottet for reelt indhold. Der forventes dog heller ikke forhandlet på grundlag af dette udkast, men derimod på grundlag af et udkast fra de sydafrikanske værter.


2. En handlingsplan Allerede to dage før topmødet officielt starter, forventes der indledt forhandlinger om det dokument, som tidligere i forhandlingerne blev kaldt "Johannesburg Plan of Action", men som nu mindre ambitiøst kaldes "Plan of Implementation". Dokumentet er for tiden på omkring 80 sider.


3. Partnerskaber / type 2-resultater
Som supplement til den politiske erklæring og en handlingsplan med beslutninger, konkrete mål og tidsfrister, der forpligter staterne, tales der nu om "type 2-resultater" af topmødet - dvs. at topmødet også skal resultere i indgåelse af frivillige partnerskaber.
Det er aftaler fx mellem to lande, mellem EU og andre lande, mellem erhvervsliv og stater eller mellem NGO'ere og andre aktører.
Principielt arbejdes der stadig på, at topmødet skal resultere i en "Global Deal", men realistisk set er det temmelig svært at tro på på baggrund af de fire forberedelsesmøder, der har været afholdt.
USA modarbejder konsekvent forpligtende beslutninger, og EU er ikke villig til at komme ulandene i møde med bedre markedsvilkår, øget bistand eller gældslettelse.
Blandt NGO'ere er der en frygt for, at de endelige vedtagelser fra topmødet vil blive betegnet en "Global Deal", uanset om de lever op til den oprindelige vision herom.
(Se 92-gruppens bud på et passende indhold i en Global Deal - som i øvrigt i vid udstrækning stemmer med den målsætning, der er vedtaget i Folketinget - find det på www.bæredygtigudvikling.nu )

 

Andre oplysninger
Findes i kategorien: nyhed
Under emneord: Bæredygtig udvikling,


Fakta


Forfatter
Lars Myrthu-Nielsen

Sprog
dansk

Udgiver
Øko-net