Øko-info er Danmarks økologiske portal, med alt om økologi, miljø og bæredygtig udvikling.

Guide til det grønne Danmark - vejen til økologisk information!


Forside | Om Øko-info | Søgetips | For annoncører | Kom med i De Grønne Sider


Søg i ... efter ordet
  AKTUEL SØGNING
Specifik artikel.
  VIS ARTIKLER
I kategorien...

(og) under emnet...

(og) med teksten...

Mine sider

Grønne organisationer - NGO'ere som offentlige - og private personer kan oprette og præsentere sig selv i databasen


Artiklen kan udskrives alene

 

 


Borgerinddragelse, kogræsserlaug og naturpleje   
 
Tilbage til oversigt

 

Staten, amter og kommuner har en del områder, som man enten, fordi de er beskyttet af naturbeskyttelsesloven eller af landskabelige hensyn i øvrigt, ønsker friholdt for tilgroning, og det er ofte en bekostelig affære.

Borgerindragelse i pasning af sådanne arealer er kommet i stand i nogle kommuner enten som kogræsserforeninger eller som høslætslaug.

Da Fåborg Kommune fik genetableret en våd eng som kvælstofreducerende område i henhold til Vandmiljøplan 2, blev arealet mindre attraktivt som græsning for områdets landmænd. Kommunen valgte at inddrage det lokale Agenda 21-kontor på Trente Mølle, der i løbet af 2002 fik en gruppe borgere gjort interesseret i plejeopgaverne på arealet.


‘Fåborg Naturpleje og Kogræsningslaug’ var efter et par orienterende møder og en stiftende generalforsamling en realitet, og betingelserne var enkle. Kommunen sørgede for, at der blev opsat hegn. Området skal passes, så det fremstår pænt og ryddeligt. Der må ikke gødes, og der må ikke tildeles foder ud over, hvad der findes naturligt på arealet, hvilket vil være i modstrid med områdets status som denitrifikationsområde. Der må kun gå dyr på området i sommerhalvåret. Foreningen bekoster dyr for egen regning og risiko, og er forpligtet til at passe dem efter gældende normer for trivsel. Dyrene slagtes, efter de forlader arealet, og foreningens medlemmer deler kødet, efter hvor mange andele det enkelte medlem har investeret i. En andel koster 2000 kr. og giver ret til et kvart dyr.

Kogræsserhåndbog
Der vil i fremtiden blive behov for flere lignende tiltag. Dels er der stadig offentlige arealer, der må passes og plejes. Dels kan der være tale om privatejede arealer, som lokale landbrugere ikke længere har nytte af. For at imødekomme dette behov, har man på Trente Mølle besluttet at lave en Kogræsserhåndbog. Den skal gøre det muligt at komme i gang med naturpleje, uden at hver enkelt ny forening behøver at skulle gøre de samme erfaringer og evt. samme fejltagelser, som etablerede foreninger allerede har høstet; Der er en del lovgivning, man skal følge. Der er forskellige støtteordninger, man kan benytte. Det kunne være, at der er dyreetiske spørgsmål, der bør vendes, og forskellige græsningsstrategier, der skal benyttes, alt efter områdets beskaffenhed.

Efterlysning: Derfor efterlyses kontaktpersoner til eksisterende kogræsserlaug, der kunne være interesserede i at videregive netop deres forenings erfaringer, og kommuner, der endnu ikke har inddraget deres borgere i naturplejen, er ved samme lejlighed velkomne til at henvende sig til Per Holmsgård, miljø- og naturteknolog på Trente Mølle, Trentevej 7, 5672 Broby
tlf. 62 68 19 79 / trente@trente.dk
www.trente.dk

 

Andre oplysninger
Findes i kategorien: bogstof
Under emneord: Dyr, Natur ,


Fakta


Forfatter
Lars Myrthu-Nielsen

Sprog
Dansk

Udgiver
Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis/ Øko-net
Svendborgvej 9
Ollerup
5762 Vester Skerninge
Tlf. 62 24 43 24
Fax 62 24 43 23

Udgivelsesår
02-04-2007

Udgivers mail
eco-net@eco-net.dk

Udgivers WWW
www.eco-net.dk